Boek over elektrische auto's

Door Yero op donderdag 1 februari 2018 00:25 - Reacties (48)
Categorieën: Auto's, Technologie, Views: 3.500

Hallo Tweakers,

Ik ben een boek aan het schrijven over elektrische auto’s en ik schrijf deze korte Tweakblog omdat ik jullie hulp kan gebruiken. Ja, de hulp van praktisch iedereen die momenteel in een auto rijdt (of dat van plan is). Ik ben namelijk op zoek naar input én ik ben bezig met twee onderzoeken: één gericht op benzine/diesel/hybride-rijders, en één op mensen die nu al in een 100% elektrische auto rijden. Ik zou graag een concreet beeld willen krijgen hoe beide doelgroepen tegen elektrische auto’s aankijken en welke positieve en negatieve elementen worden genoemd.

Doe mee en vul de vragenlijst in:
Vragenlijst voor benzine/diesel/gas/hybride-rijders
Vragenlijst voor 100% EV-rijders

Onder de mensen die de vragenlijst invullen verloot ik vijf boeken! :P

Elektrisch rijden
In het boek bespreek in de theorie en praktijk van elektrisch rijden. Alle voor- en nadelen worden uitgebreid en zo objectief mogelijk in dit boek besproken, inclusief nuanceringen en voorbeelden uit de praktijk. Denk aan thuisladen en het gebruik van (publieke) laadpalen, range anxiety, en het totale kostenplaatje (is het nu al goedkoper dan een normale auto?). Ook aanverwante zaken als de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie komt aan bod, evenals het nut van zonnepanelen en de vraag hoe groen rijden op elektriciteit daadwerkelijk is. Daarnaast bevat het boek praktische hoofdstukken met tips over elektrisch rijden, bijvoorbeeld over op vakantie gaan. De ruim twintig 100% elektrische auto’s die momenteel in de Benelux rondrijden worden ook besproken.

Input
Ik ben al enkele maanden bezig met het boek, maar schrijven is schrappen, dus de hoofdstukken zijn nog niet helemaal definitief. Het boek moet in de tweede helft van maart uitkomen (dat betekent dat het eind deze maand helemaal af moet zijn). De voortgang van het boek en de uitkomst van de vragenlijsten publiceer ik in een nieuwe Tweakblog.

Ook ben ik benieuwd wat ‘tweakers’, als mogelijke lezers, graag zouden lezen in zo’n boek. Ik heb namelijk een aantal nice-to-know hoofdstukken in de planning staan die weliswaar interessant, maar niet perse noodzakelijk zijn. Zo heb ik een inleiding over mijn persoonlijke ervaringen met elektrisch rijden geschrapt; dit is niet echt relevant en meer iets voor een achtergrondblog (voor wie het weten wil). En verder ben ik bijvoorbeeld druk bezig met een complex hoofdstuk over het CO2-vraagstuk (fossiel vs elektrisch), maar is er ook nog ruimte om aandacht te besteden aan meer praktische zaken. Oftewel, de exacte verdeling tussen de praktijk en de theorie is nog niet in beton gegoten. Op dit moment is de verhouding circa 40% praktijk (rijden, laden, range, kosten, voor- en nadelen), 60% theorie (huidige aanbod, transitie van fossiel naar elektrisch/waterstof, aandachtspunten bij aanschaf, lease, TCO, CO2/duurzaamheid)

Ik ben een solist, dus het is nieuw (en spannend) voor mij om dit nog tijdens de productie van een boek te posten. Maar tegelijkertijd is een onderwerp als dit erg 'groot' en is dat interactie een plus. Vandaar ook de vragenlijsten en deze post.

Input is zeer welkom en helpt mij wellicht om betere prioriteiten te stellen (en wellicht zijn er nog zaken waar ik niet aan gedacht heb). In een later Tweakblog zal ik de voorlopige hoofdstukken-indeling uit de doeken doen. Ik sta open voor reacties! :)
(en hoop dus op jullie deelname aan het onderzoek)

[i]
De doorbraak van de elektrische auto - theorie en praktijk van elektrisch rijden
ISBN 9789492404138 - Uitgeverij Sycorax
https://lees.nl/boek/de-d...jk-van-elektrisch-rijden/
https://lees.nl/wp-content/uploads/cover-electrische-auto-groen-300px-klein.jpg

Volgende: Uitslag onderzoek elektrisch rijden 04-'18 Uitslag onderzoek elektrisch rijden

Reacties


Door Tweakers user Brandts, donderdag 1 februari 2018 07:10

Vragenlijst ingevuld (ik rij op gas). Leuk onderzoek en ik ben ook benieuwd naar je boek. De belangrijkste reden voor mij om niet elektrisch te rijden is dat elektrisch rijden me nu nog te duur is. Ik rij sinds een jaar op gas en ben miin kosten aan het bijhouden. Ondanks dat mijn auto maar 1 op 13 rijdt haal ik om dit moment 12.5 cent per km (incl. gas/benzine tanken, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving en aanschaf van accesoires). Er is volgens mij geen enkele elektrische auto die hier aan lan tippen, en daarbij komen ook nog eens andere ongemakken zoals beperkte actieradius en lange laadtijden. Voorlopig zal ik dus nog niet elektrisch gaan rijden.

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 februari 2018 07:11]


Door Tweakers user Smuggler, donderdag 1 februari 2018 07:46

vragenlijst toch wel moeilijk,
Heb 3 auto's voor de deur.
1 Diesel,
1 Benzine
1 Gas/Benzine.

Afhankelijk waar ik naar toe ga, hoever het is en of ik mensen of andere spullen moet meenemen. en mijn partner een speciafieke auto nodig heeft, neem ik een andere auto mee.
Een meer keuze optie was daar fijn geweest.


Ik zit al 2 jaar op de model 3 te wachten. Ik ben al een tijdje om, maar de auto duurt nog even.

Om is misschien een groot woord, wilde altijd al elektrish rijden, maar de eerdere auto's waren te duur / lelijk / klein / onpraktisch... Ik zoek geen stads auto. ik zoek een auto waar ik elke dag zo'n 150 a 200km in zit. met elk weekend wel ritten van 600 a 800 km. Daarmee vallen eigenlijk bijna alle elektrische auto's af.

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 februari 2018 08:02]


Door Tweakers user Yero, donderdag 1 februari 2018 08:09

Smuggler schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 07:46:
vragenlijst toch wel moeilijk, heb 3 auto's voor de deur.
Goed punt. Ik had de 'primaire' auto in gedachten, waar de meeste km's mee gemaakt worden. Maar ik heb het nu veranderd naar multi-choice. :)

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 1 februari 2018 08:32

Brandts schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 07:10:
Vragenlijst ingevuld (ik rij op gas). Leuk onderzoek en ik ben ook benieuwd naar je boek. De belangrijkste reden voor mij om niet elektrisch te rijden is dat elektrisch rijden me nu nog te duur is. Ik rij sinds een jaar op gas en ben miin kosten aan het bijhouden. Ondanks dat mijn auto maar 1 op 13 rijdt haal ik om dit moment 12.5 cent per km (incl. gas/benzine tanken, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving en aanschaf van accesoires). Er is volgens mij geen enkele elektrische auto die hier aan lan tippen, en daarbij komen ook nog eens andere ongemakken zoals beperkte actieradius en lange laadtijden. Voorlopig zal ik dus nog niet elektrisch gaan rijden.
Met 12 ct per kilometer heb je waarschijnlijk al een wat oudere auto die niet zo hard meer afschrijft? Is dat dan een eerlijke vergelijking?

Ik heb de poll ook even ingevuld, altijd goed om even te helpen! Op zich denk ik dat de nieuwste elektrische auto's behoorlijk goed zijn. We hebben het telkens over dat het bereik een probleem is, maar het grootste probleem is eigenlijk het laden. Als je auto 400 echte kilometer kan rijden, dan is dat voor bijna iedereen genoeg op één dag. En anders moet je een keer 'tanken'. Ik denk dat de meeste mensen met een benzine/diesel die 400 kilometer kan rijden ook geen probleem zouden hebben. Het probleem is eerder dat het 'tanken' langer duurt dan een paar minuten. Natuurlijk speelt nog wel mee dat die 400 kilometer heel erg beïnvloed wordt door bijvoorbeeld het weer, dus de 400 km zou worse case moeten zijn, maar zodra je in een paar minuten de accu vol zou kunnen tanken, dan denk ik dat het bereik in veel gevallen geen issue meer is.

En waar ik ook benieuwd naar ben is hoe goed de accu's na een x aantal jaar en x aantal kilometers zijn. Dat houdt mij ook tegen om oudere hybride/electrische auto's te komen. Wel zijn de eerste berichten over Tesla's met een paar ton op de teller hoopvol. Daar zijn de accu's slechts een paar procent omlaag gegaan.

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 februari 2018 08:33]


Door Tweakers user Wailing_Banshee, donderdag 1 februari 2018 08:54

Ook ingevuld. Ik miste hier en daar wel de optie: geen idee/niet van toepassing.

Wat ik me echt af vraag is hoeveel goedkoper een electrische auto nu werkelijk is. Niet als je vergelijkt met een nieuwe auto die je na 4 jaar alweer vervangt (en je dus per definitie een hoge afschijving hebt), maar als je vergelijkt met die 4-jarge auto die je tweedehands koopt en van plan bent minimaal 10 jaar te houden...

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 1 februari 2018 08:59

Wailing_Banshee schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 08:54:
Ook ingevuld. Ik miste hier en daar wel de optie: geen idee/niet van toepassing.

Wat ik me echt af vraag is hoeveel goedkoper een electrische auto nu werkelijk is. Niet als je vergelijkt met een nieuwe auto die je na 4 jaar alweer vervangt (en je dus per definitie een hoge afschijving hebt), maar als je vergelijkt met die 4-jarge auto die je tweedehands koopt en van plan bent minimaal 10 jaar te houden...
Uiteraard verschilt het per situatie, maar over het algemeen geldt: hoe langer je de auto hebt en hoe meer je rijdt, goedkoper het is. De aanschaf is duurder, maar onderhoud, wegenbelasting en 'brandstof' zijn goedkoper. Maar je moet best wat rijden om dit verschil goed te maken.

Door Tweakers user Axewi, donderdag 1 februari 2018 09:40

Ik heb de lijst ook ingevult als benzine rijder. Ik ben benieuwd naar de resultaten :)

Wat ik wel vindt aan de hand van een aantal vragen is dat je benzine\diesel\gas rijden samenvoegt met handmatige acties (handbak, afslaan van de auto, geen Hill Start Assist etc) terwijl er voldoende auto's zijn die dezelfde opties hebben op dat gebied als elektrische auto's.

Door Tweakers user Yero, donderdag 1 februari 2018 10:55

Axewi schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 09:40:
Wat ik wel vindt aan de hand van een aantal vragen is dat je benzine\diesel\gas rijden samenvoegt met handmatige acties (handbak, afslaan van de auto, geen Hill Start Assist etc) terwijl er voldoende auto's zijn die dezelfde opties hebben op dat gebied als elektrische auto's.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar volgens mij is dat maar bij één vraag het geval toch? Namelijk de voorbeelden wat betreft gebruiksgemak. Je hebt gelijk dat enkele van de genoemde voordelen ook gelden voor bepaalde benzine/diesel/hybride auto's. Een automaat slaat ook niet af en veel moderne auto's hebben een slim start-stop-systeem waarbij de motor automatisch uitschakelt als je stilstaat. Regeneratie bij remmen hebben hybride auto's met accu ook, maar remmen+regeneratie door het gas los te laten (one-pedal-driving) zover ik weet niet.

Het is dan ook puur bedoeld als een opsomming van enkele voorbeelden - de weging daarvan is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Ik zie in dat dit de reacties complexer maakt, maar verschillende vragen/formulieren voor benzine/diesel/gas/hybride had daar ook toe geleid.

Door Tweakers user mavamal, donderdag 1 februari 2018 11:22

Tja, onderhoud... Ik rij een wat oudere Daihatsu Cuore en het maakt niet uit wat er kapot gaat, het is bizar goedkoop te repareren.

Door Tweakers user databeestje, donderdag 1 februari 2018 11:42

Brandts schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 07:10:
Vragenlijst ingevuld (ik rij op gas). Leuk onderzoek en ik ben ook benieuwd naar je boek. De belangrijkste reden voor mij om niet elektrisch te rijden is dat elektrisch rijden me nu nog te duur is. Ik rij sinds een jaar op gas en ben miin kosten aan het bijhouden. Ondanks dat mijn auto maar 1 op 13 rijdt haal ik om dit moment 12.5 cent per km (incl. gas/benzine tanken, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving en aanschaf van accesoires). Er is volgens mij geen enkele elektrische auto die hier aan lan tippen, en daarbij komen ook nog eens andere ongemakken zoals beperkte actieradius en lange laadtijden. Voorlopig zal ik dus nog niet elektrisch gaan rijden.
Ik rij de afgelopen 2 jaar voor 1400 euro/jaar en 25k en 26k km. Dat is omgerekend 5,6 en 5,38 cent. Met afschrijving van de auto erbij komt dit op 13 cent/km uit.

Dit is vrijwel allemaal met woon-werkverkeer a 64km/dag, slechts 9 keer per jaar aan de snellader als ik verder moet.

Door Tweakers user databeestje, donderdag 1 februari 2018 11:47

Wailing_Banshee schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 08:54:
Ook ingevuld. Ik miste hier en daar wel de optie: geen idee/niet van toepassing.

Wat ik me echt af vraag is hoeveel goedkoper een electrische auto nu werkelijk is. Niet als je vergelijkt met een nieuwe auto die je na 4 jaar alweer vervangt (en je dus per definitie een hoge afschijving hebt), maar als je vergelijkt met die 4-jarge auto die je tweedehands koopt en van plan bent minimaal 10 jaar te houden...
Deze post van mij is dan relevant denk ik.
https://gathering.tweaker...message/53469215#53469215

Door Tweakers user CyBeRSPiN, donderdag 1 februari 2018 11:54

Is die enquete ook bedoeld voor zakelijke rijders?
De afweging is dan, zeker qua kosten, anders.

Door Tweakers user PcDealer, donderdag 1 februari 2018 11:59

CyBeRSPiN schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 11:54:
Is die enquete ook bedoeld voor zakelijke rijders?
De afweging is dan, zeker qua kosten, anders.
Ligt er aan of je zelf de kosten draagt (ZZP) of als je baas betaald.

Door Tweakers user Yero, donderdag 1 februari 2018 12:06

CyBeRSPiN schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 11:54:
Is die enquete ook bedoeld voor zakelijke rijders?
De afweging is dan, zeker qua kosten, anders.
Ik heb de vragen nog een stukje verduidelijkt. De vragen zijn zeker ook bedoeld voor zakelijke rijders (dat is toch een aanzienlijke groep).

Door Tweakers user Brandts, donderdag 1 februari 2018 12:26

Luuk1983 schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 08:32:
[...]

Met 12 ct per kilometer heb je waarschijnlijk al een wat oudere auto die niet zo hard meer afschrijft? Is dat dan een eerlijke vergelijking?
Ja dat is waar. Ik rij 35.000 km per jaar reken met 105 euro per maand afschrijving zodat hij bij 250.000 km volledig afgeschreven is. Maar voor de prijs waarvoor ik mijn auto gekocht heb krijg ik geen elektrische auto. Geen eerlijk vergelijk dus, maar voor mij wel een reden om niet elektrisch te rijden: de aanschaf is me nog te duur.
databeestje schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 11:42:
[...]

Ik rij de afgelopen 2 jaar voor 1400 euro/jaar en 25k en 26k km. Dat is omgerekend 5,6 en 5,38 cent. Met afschrijving van de auto erbij komt dit op 13 cent/km uit.

Dit is vrijwel allemaal met woon-werkverkeer a 64km/dag, slechts 9 keer per jaar aan de snellader als ik verder moet.
Dan valt het elektrisch rijden me nog wel mee qua kosten. Ik me wel af met welke afschrijving je rekent? Nu zie ik dat je ongeveer 1850 euro afschrijving per 25.000 km rekent. Ik reken erop dat de auto is afgeschreven met 250.000 km. Dat zou in jouw geval betekenen dat de auto nieuw 18.500 euro gekost heeft. Daar krijg je op dit moment toch geen elektrische auto voor?

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 februari 2018 12:55]


Door Tweakers user Yero, donderdag 1 februari 2018 13:17

Die afschrijving is een controversieel punt bij EV's. TNO rekent 220.000km voor het leven van een gemiddelde auto. Vanuit EV-perspectief is dat echter vrij conservatief. Het is de verwachting dat de levensduur van een EV in principe veel langer is. Zowel een elektromotor als een accupakket kunnen veel langer meegaan (en daar zijn al enkele voorbeelden van - al hangt het er natuurlijk ook vanaf hoeveel iemand rijdt en hoezeer de vraag naar oude modellen over tien jaar gedaald is). Bovendien zijn er veel minder onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage en die kun je bovendien ook vervangen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 februari 2018 13:18]


Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 1 februari 2018 14:26

Yero schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 13:17:
Die afschrijving is een controversieel punt bij EV's. TNO rekent 220.000km voor het leven van een gemiddelde auto. Vanuit EV-perspectief is dat echter vrij conservatief. Het is de verwachting dat de levensduur van een EV in principe veel langer is. Zowel een elektromotor als een accupakket kunnen veel langer meegaan (en daar zijn al enkele voorbeelden van - al hangt het er natuurlijk ook vanaf hoeveel iemand rijdt en hoezeer de vraag naar oude modellen over tien jaar gedaald is). Bovendien zijn er veel minder onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage en die kun je bovendien ook vervangen.
Het moet inderdaad nog blijken, maar als je ziet wat tweedehands Model S-en nog kosten bij welke kilometerstand, dan is het bizar hoe weinig ze afschrijven. De goedkoopste Model S op dit moment is AutoTrack is 39.000 euro (inclusief btw). Dat is een S 85 met 280.000 kilometer op de teller (https://www.autotrack.nl/tweedehands/tesla/model-s/37874006). Nieuw zal deze Tesla ongeveer wat 80.000 euro geweest zijn? 50% afschrijving bij zo'n hoge kilometerstand lijkt mij niet verkeerd!

Door Tweakers user Brandts, donderdag 1 februari 2018 14:28

Yero schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 13:17:
Die afschrijving is een controversieel punt bij EV's. TNO rekent 220.000km voor het leven van een gemiddelde auto. Vanuit EV-perspectief is dat echter vrij conservatief. Het is de verwachting dat de levensduur van een EV in principe veel langer is. Zowel een elektromotor als een accupakket kunnen veel langer meegaan (en daar zijn al enkele voorbeelden van - al hangt het er natuurlijk ook vanaf hoeveel iemand rijdt en hoezeer de vraag naar oude modellen over tien jaar gedaald is). Bovendien zijn er veel minder onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage en die kun je bovendien ook vervangen.
Erg interessant. Dit zou betekenen dat een nieuwe elektrische auto per km goedkoper is dan mijn tweedehands auto (minimaal 3x zo goedkoop) op gas. Als dit klopt dan zijn elektrische auto's ineens een stuk interessanter geworden voor mij :)

Komt dit toevallig ook nog aan bod in jouw boek?

Door Tweakers user Yero, donderdag 1 februari 2018 14:39

Brandts schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 14:28:
[..] Komt dit toevallig ook nog aan bod in jouw boek?
Ja absoluut. Dit is ook een vraag die er veel voorkomt.

Het is natuurlijk lastig om daar voor iedere individuele situatie een passend antwoord op te geven (gezien de talloze variabelen), maar daar zijn wel een paar rekenmodules voor. Om het wat concreter te maken worden er een aantal scenario's besproken (o.a. zakelijke lease, zakelijk koop, tweedehands aankoop particulier, nieuwe aankoop particulier). Hoe langer de termijn dat een auto in bezit is en hoe meer km's er gereden worden, des te interessanter het is.

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 februari 2018 14:40]


Door Tweakers user Poltergeist, donderdag 1 februari 2018 15:46

De vraag die ik heb is of het nou inderdaad zoveel schoner is. Ik snap dat een auto met verbrandingsmotor meer uitstoot dan de electrische auto, maar die electriciteitsfabrieken draaien ook niet op water, maar zijn ook grotendeels olie/gas/kolen gestookt. Oftewel: verplaats je het vervuilingsprobleem niet alleen maar? En als je dan leest dat 15 grote vrachtschepen net zo veel uitstoten als alle auto's bij elkaar (in de wereld), hoeveel nut heeft het dan om met de auto te beginnen.

Let wel: Ik snap dat verbrandingsmotoren niet de toekomst hebben: het spul raakt ook gewoon eens op. Ik denk echter dat de waterstofmotor een veel beter alternatief is dan via de laadpaal...

Door Tweakers user Brandts, donderdag 1 februari 2018 15:58

Yero schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 14:39:
[...]

Ja absoluut. Dit is ook een vraag die er veel voorkomt.

Het is natuurlijk lastig om daar voor iedere individuele situatie een passend antwoord op te geven (gezien de talloze variabelen), maar daar zijn wel een paar rekenmodules voor. Om het wat concreter te maken worden er een aantal scenario's besproken (o.a. zakelijke lease, zakelijk koop, tweedehands aankoop particulier, nieuwe aankoop particulier). Hoe langer de termijn dat een auto in bezit is en hoe meer km's er gereden worden, des te interessanter het is.
Dit is volgens mij nooit anders geweest :) De elektrische auto gaat hier niets aan veranderen. Maar door deze rekenvoorbeelden zal iedereen een schatting (of berekening) kunnen maken voor hun eigen situatie.

Door Tweakers user Yero, donderdag 1 februari 2018 16:36

Poltergeist schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 15:46:
De vraag die ik heb is of het nou inderdaad zoveel schoner is. Ik snap dat een auto met verbrandingsmotor meer uitstoot dan de electrische auto, maar die electriciteitsfabrieken draaien ook niet op water, maar zijn ook grotendeels olie/gas/kolen gestookt. Oftewel: verplaats je het vervuilingsprobleem niet alleen maar?
Dat vind ik zelf dus ook een belangrijke vraag waar een antwoord op moet komen. Dus ook al is dit slecht indirect relevant, het bepaalt natuurlijk wel in hoeverre een EV een duurzaam een alternatief is. Ook dit is niet in algemene zin simpel te beantwoorden vanwege veel variabelen B.v. China draait grotendeels op kolenstroom al zijn ze goed op weg om een ander pad in te slaan, tegelijkertijd zijn ze de grootste afnemer van EV's. Laten we dat scenario 1 noemen en dan bijvoorbeeld scenario 4 tegenover zetten, waarbij alle stroom voor het gebruik 100% afkomstig is van zonnepanelen/wind en dat ook het productieproces zo groen mogelijk verloopt (100% lukt nog niet). Dit verschilt ook weer per auto (en accu) dus ook in dit geval wil ik uitgaan van verschillende scenario's met berekeningen.
En als je dan leest dat 15 grote vrachtschepen net zo veel uitstoten als alle auto's bij elkaar (in de wereld), hoeveel nut heeft het dan om met de auto te beginnen.
De auto is zeker niet het begin. Je ziet nu op alle transportvlakken iets gebeuren, van schepen, bussen tot zelfs vliegtuigen. Maar dat is niet morgen gereed. Bovendien is de transportsector goed voor 'slechts' +-27% van de wereldwijde CO2 uitstoot (maar ook in andere sectoren is echt beweging zichtbaar).
Let wel: Ik snap dat verbrandingsmotoren niet de toekomst hebben: het spul raakt ook gewoon eens op. Ik denk echter dat de waterstofmotor een veel beter alternatief is dan via de laadpaal...
Waterstof komt ook aan bod, al is dat een relatief klein deel (in feite zijn dat ook elektrische auto's).

[Reactie gewijzigd op donderdag 1 februari 2018 16:39]


Door Tweakers user Yongshi, donderdag 1 februari 2018 17:20

Poltergeist schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 15:46:
De vraag die ik heb is of het nou inderdaad zoveel schoner is. Ik snap dat een auto met verbrandingsmotor meer uitstoot dan de electrische auto, maar die electriciteitsfabrieken draaien ook niet op water, maar zijn ook grotendeels olie/gas/kolen gestookt. Oftewel: verplaats je het vervuilingsprobleem niet alleen maar? En als je dan leest dat 15 grote vrachtschepen net zo veel uitstoten als alle auto's bij elkaar (in de wereld), hoeveel nut heeft het dan om met de auto te beginnen.

Let wel: Ik snap dat verbrandingsmotoren niet de toekomst hebben: het spul raakt ook gewoon eens op. Ik denk echter dat de waterstofmotor een veel beter alternatief is dan via de laadpaal...
Maar waterstof auto's rijden ook op dezelfde grijze stroom en ook al is het groene stroom dan hebben waterstof auto's daar ook nog eens 3x zoveel van nodig in vergelijking met een volledig electrische auto (omzettingsverliezen). Ik verbaas me een beetje dat je met jouw argumentatie dan op waterstof auto als goed alternatief uitkomt. Range en sneller tanken zou ik dan hebben verwacht, hoewel de ontwikkelingen daar zo snel gaan dat dat al snel ook geen voordeel meer is van waterstof.

Het grootste issue van 'schoner' bij electrische auto's zit hem in de productie van het ding zelf, dat (nu nog) veel meer CO2 kost dan een benzine auto (voornamelijk voor de batterij). Volgens mij had de correspondent een mooie uitleg daarover.

Bovendien heeft verplaatsen van het probleem ook voordelen i.v.m. fijnstof en dergelijke. veel stadsverkeer uitstoot verplaatsen naar een energie centrale heeft veel gezondheidsvoordelen.

Door Tweakers user databeestje, donderdag 1 februari 2018 20:06

Brandts schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 12:26:
Dan valt het elektrisch rijden me nog wel mee qua kosten. Ik me wel af met welke afschrijving je rekent? Nu zie ik dat je ongeveer 1850 euro afschrijving per 25.000 km rekent. Ik reken erop dat de auto is afgeschreven met 250.000 km. Dat zou in jouw geval betekenen dat de auto nieuw 18.500 euro gekost heeft. Daar krijg je op dit moment toch geen elektrische auto voor?
De auto heb ik 2e hands gekocht in 2015 voor 10k euro. Als je nu in de markt bent voor een 2e hands Mitsubishi i-MiEV begint deze nog steeds bij 9000 euro. Mijn exemplaar had 58k km op de teller, deze was dus in ieder geval redelijk gebruikt. Er staan er nu ook een paar op met 4k km in 5 jaar tijd, die zou ik vermijden, die hebben waarschijnlijk lang leeg gestaan.

De auto was in 2010 circa 33k euro, de eerste 23k is dus in 5 jaar afgeschreven. Nu reken ik met een onrealistische 25% per jaar omdat ik er vanuit ga dat deze met 4 jaar afgeschreven is. Nu moet ik dat natuurlijk maar zien. Alles wat ik na 4 jaar overhoud is bonus :D

Het eerste jaar was 2500 euro afschrijving, het 2e 1875. Het is makkelijker als je mijn rekentool gebruikt, die rekent het allemaal voor je uit. Deze moet nog in de TopicStart van het elektrisch rijden topic.

De inruiler was een Peugeot 206 SW diesel, die kostte het dubbele per jaar, alleen al 1050 euro wegenbelasting. Als je meer wil lezen over de historie van deze auto dan kan je mij terugvinden op Autoweek
Poltergeist schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 15:46:
De vraag die ik heb is of het nou inderdaad zoveel schoner is. Ik snap dat een auto met verbrandingsmotor meer uitstoot dan de electrische auto, maar die electriciteitsfabrieken draaien ook niet op water, maar zijn ook grotendeels olie/gas/kolen gestookt. Oftewel: verplaats je het vervuilingsprobleem niet alleen maar? En als je dan leest dat 15 grote vrachtschepen net zo veel uitstoten als alle auto's bij elkaar (in de wereld), hoeveel nut heeft het dan om met de auto te beginnen.

Let wel: Ik snap dat verbrandingsmotoren niet de toekomst hebben: het spul raakt ook gewoon eens op. Ik denk echter dat de waterstofmotor een veel beter alternatief is dan via de laadpaal...
De correspondent heeft dit in het volgende artikel voor je uitgerekend. Het verschil is aanzienlijk en neemt toe met het aantal kilometers. Daarnaast is het heel simpel, een elektrische auto geeft energie keuze, kolen, gas, wind, water het maakt allemaal niet uit. Daarnaast zullen mensen in grote steden er uiteindelijk heel dankbaar voor zijn.

Op dit moment is het dus al groener in het algemeen, en landen die verder zijn dan ons met de energietransitie aanzienlijk meer. Daarnaast moet je de luchtkwaliteit voordelen niet negeren.

Waterstof is voor mij een non-argument, het kost 12 euro/kg/100km. Dat is meer dan 3 keer duurder dan elektrisch. Het is dan ook niet toevallig dat waterstof 3 keer meer energie kost dan puur elektriciteit. Het argument dat EVs op kolen rijden en Waterstof van zon en wind word gemaakt is natuurlijk kolder.
Brandts schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 14:28:
[...]

Erg interessant. Dit zou betekenen dat een nieuwe elektrische auto per km goedkoper is dan mijn tweedehands auto (minimaal 3x zo goedkoop) op gas. Als dit klopt dan zijn elektrische auto's ineens een stuk interessanter geworden voor mij :)

Komt dit toevallig ook nog aan bod in jouw boek?
Steek voor de grap eens een Renault Megane DCi (27k euro) en een Nissan Leaf 2018 (36k euro) in de calculator. Het verschil is verrassend klein na 5 jaar met 25k km per jaar. Ondanks 9k euro verschil in aanschaf :)

Door Tweakers user SinergyX, donderdag 1 februari 2018 23:33

Welk aspect ik bijna nooit zie, programma's, boeken of discussies, het klootjesvolk van Nederland. Waar de gemiddelde aanschafprijs van een prive auto krap de 10k aantikt (dan heb je een degelijke sedan, station, semi-suv of redelijke sport), waar zit daar de oplossing?

Daar zou ik wel eens oplossingen in zien, klinkt leuk dat er 10-15k electrische auto's per jaar komen, we praten miljoenen auto's in Nederland, hoe denken ze ooit ~50% bij 2030 te kunnen halen?

Door Tweakers user Brandts, vrijdag 2 februari 2018 07:41

SinergyX schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 23:33:
Welk aspect ik bijna nooit zie, programma's, boeken of discussies, het klootjesvolk van Nederland. Waar de gemiddelde aanschafprijs van een prive auto krap de 10k aantikt (dan heb je een degelijke sedan, station, semi-suv of redelijke sport), waar zit daar de oplossing?

Daar zou ik wel eens oplossingen in zien, klinkt leuk dat er 10-15k electrische auto's per jaar komen, we praten miljoenen auto's in Nederland, hoe denken ze ooit ~50% bij 2030 te kunnen halen?
Zie https://www.cbs.nl/nl-nl/...ektrische-auto-s-zet-door
Nu neemt het aantal elektrische auto's toe met 35% per jaar. Trek dit door tot 2030 en je zit op bijna 700.000 auto's. Neem daarbij dat elektrische auto's naar verwachting een groot deel van de huidige hybride markt gaat innemen. Dan klinkt 50% (meerdere miljoenen) toch wel als een mooi streven.
databeestje schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 20:06:
[...]

De auto heb ik 2e hands gekocht in 2015 voor 10k euro. Als je nu in de markt bent voor een 2e hands Mitsubishi i-MiEV begint deze nog steeds bij 9000 euro. Mijn exemplaar had 58k km op de teller, deze was dus in ieder geval redelijk gebruikt. Er staan er nu ook een paar op met 4k km in 5 jaar tijd, die zou ik vermijden, die hebben waarschijnlijk lang leeg gestaan.

De auto was in 2010 circa 33k euro, de eerste 23k is dus in 5 jaar afgeschreven. Nu reken ik met een onrealistische 25% per jaar omdat ik er vanuit ga dat deze met 4 jaar afgeschreven is. Nu moet ik dat natuurlijk maar zien. Alles wat ik na 4 jaar overhoud is bonus :D

Het eerste jaar was 2500 euro afschrijving, het 2e 1875. Het is makkelijker als je mijn rekentool gebruikt, die rekent het allemaal voor je uit. Deze moet nog in de TopicStart van het elektrisch rijden topic.

De inruiler was een Peugeot 206 SW diesel, die kostte het dubbele per jaar, alleen al 1050 euro wegenbelasting. Als je meer wil lezen over de historie van deze auto dan kan je mij terugvinden op Autoweek
Er gaat een wereld voor me open :) Ik wis niet dat er al 2e hands elektrische auto's onder de 10.000 euro met een beperkt aantal km's te krijgen zijn. Nu heb ik een Opel Corsa met LPG aangeschaft voor 8750 met 40k km op de teller. Ik ben niet van plan om een auto voor meer dan 10k aan te schaffen (meer is me een auto gewoon niet waard :) ). Ik blijf deze auto nog wel een aantal jaren rijden, want hoe meer kilometers hoe goedkoper, maar met de huidige ontwikkeling verwacht ik dat mijn volgende auto dus een elektrische auto wordt (ik rij 35k km per jaar dus dat zal relatief snel gaan in mijn geval).

Jouw rekentooltje is wel handig moet ik zeggen. Het laat inderdaad snel zien dat een elektrische auto even duur is als mijn huidige auto. Het scheelt natuurlijk wel dat er geen wegenbelasting betaald moet worden. Ik begreep dat dit sowieso tot 2020 zal blijven. Ik ben benieuwd wat hierna gaat gebeuren (want we weten allemaal dat dit soort regelingen afgeschaft gaan worden zodra er te veel mensen gebruik van maken :) )

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 07:43]


Door Tweakers user Cybje, vrijdag 2 februari 2018 09:02

Twee elektrische auto's hier, een Fiat 500e en een Tesla Model S. Heb de vragenlijst ingevuld.

Veel succes met het boek!

Door Tweakers user CrystalViriS, vrijdag 2 februari 2018 10:03

Heb het ingevuld! Veel succes!

Door Tweakers user databeestje, vrijdag 2 februari 2018 10:34

Brandts schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 07:41:

Jouw rekentooltje is wel handig moet ik zeggen. Het laat inderdaad snel zien dat een elektrische auto even duur is als mijn huidige auto. Het scheelt natuurlijk wel dat er geen wegenbelasting betaald moet worden. Ik begreep dat dit sowieso tot 2020 zal blijven. Ik ben benieuwd wat hierna gaat gebeuren (want we weten allemaal dat dit soort regelingen afgeschaft gaan worden zodra er te veel mensen gebruik van maken :) )
De huidige plannen zijn tot en *met* 2020, dus dat geeft enige zekerheid. Het lijkt mij niet logisch dat MRB voor elektrische auto's duurder wordt dan het huidige benzine tarief.
Het lijkt me wel waarschijnlijk dat het huidige benzine en dieseltarief omhoog gaat.

In 2019/2020 gaat het dieseltarief omhoog met 15% afhankelijk van de Euro norm van de diesel motor.

Door Tweakers user Marcva, vrijdag 2 februari 2018 10:37

@Yero Check de stukken van Thalia Verkade op De Correspondent. Die heeft ook grondig onderzocht of een EV nu wel of niet beter is voor het milieu.
En vergeet de bronvermeldingen niet als je je boek in de handel wilt houden ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 10:38]


Door Tweakers user Yero, vrijdag 2 februari 2018 11:29

Marcva schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 10:37:
@Yero Check de stukken van Thalia Verkade op De Correspondent. Die heeft ook grondig onderzocht of een EV nu wel of niet beter is voor het milieu.
En vergeet de bronvermeldingen niet als je je boek in de handel wilt houden ;)
Ja, dat artikel (en haar bronnen, zoals een uitgebreid TNO onderzoek) zijn inderdaad een basis waarop ik heb voortgeborduurd. Dat is een bijzonder goed stuk dat ik zeker zal noemen als bron en voorbeeld. Het gaat alleen uit van 'slechts' 220.000km, dus dat heb ik verbreed (van 170.000 tot 500.000 en meer).

Door Tweakers user Mevius, vrijdag 2 februari 2018 11:30

databeestje schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 20:06:
Het is makkelijker als je mijn rekentool gebruikt, die rekent het allemaal voor je uit. Deze moet nog in de TopicStart van het elektrisch rijden topic.
Handig! Deze ga ik nog vaker gebruiker!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 11:31]


Door Tweakers user Foritain, vrijdag 2 februari 2018 11:31

Ingevuld :) Succes met het schrijven en benieuwd naar het resultaat :D

Door Tweakers user Yero, vrijdag 2 februari 2018 11:55

Dat is trouwens een mooie rekenmodule! :) Daar zal ik een verwijzing naar maken als je dat goed vindt.

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 2 februari 2018 12:08

Brandts schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 07:41:
[...]

Zie https://www.cbs.nl/nl-nl/...ektrische-auto-s-zet-door
Nu neemt het aantal elektrische auto's toe met 35% per jaar. Trek dit door tot 2030 en je zit op bijna 700.000 auto's. Neem daarbij dat elektrische auto's naar verwachting een groot deel van de huidige hybride markt gaat innemen. Dan klinkt 50% (meerdere miljoenen) toch wel als een mooi streven.
Dat is nog steeds het probleem niet, dat is alleen of de productie het zou aankunnen. (en even buiten de vraag of je toename wel lineair kan blijven doortrekken naar 2030)

In 2030 zal de recyletijd van electrische auto's binnen zakelijke markt al minimaal 3x zijn geweest, mogelijk dat prive een 1 cycle heeft gehad, maar dan zit je nog steeds met het vraagstuk, hoe vervang je alles. Of de 2de gen auto's moeten onder de ~3000 duiken (met natuurlijk secondaire probleem qua accu's), anders zullen er genoeg blijven doorrijden met een benzine auto in lagere aanschaf.

Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 2 februari 2018 15:16

Richt je je vooral op de bestuurder / eigenaar? Of ook op andere gebruikers? Rij / bezit zelf geen elektrische auto maar zit er wel praktisch dagelijks in.
Er is geen land waar zoveel EV's rondrijden als hier :D

Door Tweakers user Cybje, vrijdag 2 februari 2018 15:45

Kenzi schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 15:16:
Er is geen land waar zoveel EV's rondrijden als hier :D
Noorwegen? ;)

Edit: oh ik zie nu dat je in China zit, never mind :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 15:47]


Door Tweakers user Yero, vrijdag 2 februari 2018 16:23

Kenzi schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 15:16:
Richt je je vooral op de bestuurder / eigenaar? Of ook op andere gebruikers? Rij / bezit zelf geen elektrische auto maar zit er wel praktisch dagelijks in.
Er is geen land waar zoveel EV's rondrijden als hier :D
Ik zie twee doelgroepen:
1) Mensen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen (en technologie in het algemeen).
2) Mensen die concreet geïnteresseerd zijn in het gebruik van EV's (nu of over een paar jaar) en benieuwd zijn naar praktijkervaring, tips en achtergronden.

Overigens ben ik zeer geïnteresseerd in jouw ervaringen en observaties vanuit China. Nu de VS zich terug te lijken trekken (de regering althans), lijkt China de leidende rol op zich te nemen wat betreft de transitie naar duurzame energie en transport (al moet er natuurlijk nog een hoop gebeuren). Is het goed als ik je een PB stuur met wat vragen daarover? (of PB mij gerust)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 16:45]


Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 2 februari 2018 17:07

Yero schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 16:23:
[...]

Ik zie twee doelgroepen:
1) Mensen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen (en technologie in het algemeen).
2) Mensen die concreet geïnteresseerd zijn in het gebruik van EV's (nu of over een paar jaar) en benieuwd zijn naar praktijkervaring, tips en achtergronden.

Overigens ben ik zeer geïnteresseerd in jouw ervaringen en observaties vanuit China. Nu de VS zich terug te lijken trekken (de regering althans), lijkt China de leidende rol op zich te nemen wat betreft de transitie naar duurzame energie en transport (al moet er natuurlijk nog een hoop gebeuren). Is het goed als ik je een PB stuur met wat vragen daarover? (of PB mij gerust)
Geen probleem :)

De overheid hier pushed enorm op het gebied van groene energie. Deels om economische redenen maar zeker ook vanwege de vervuiling.
Vrijwel alle busses hier worden vervangen door elektrische busses (of andere groene alternatieven). Zelfde voor taxi's.
Gebruik zelf dagelijks Didi (tegenhanger van Uber) en zit vrij vaak dan in EV's.

Door Tweakers user Sissors, vrijdag 2 februari 2018 18:02

Yero schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 13:17:
Die afschrijving is een controversieel punt bij EV's. TNO rekent 220.000km voor het leven van een gemiddelde auto. Vanuit EV-perspectief is dat echter vrij conservatief. Het is de verwachting dat de levensduur van een EV in principe veel langer is. Zowel een elektromotor als een accupakket kunnen veel langer meegaan (en daar zijn al enkele voorbeelden van - al hangt het er natuurlijk ook vanaf hoeveel iemand rijdt en hoezeer de vraag naar oude modellen over tien jaar gedaald is). Bovendien zijn er veel minder onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage en die kun je bovendien ook vervangen.
Er zijn natuurlijk genoeg auto's met een verbrandingsmotor die ook ruim daar overhen kunnen gaan. En laten we eerlijk zijn: Wat denk jij dat het bereik van een eerste generatie elektrische auto gaat zijn in de winter (of zomer met airco, denk niet dat dat veel beter zal zijn) die 15-20 jaar oud is?
Yero schreef op donderdag 1 februari 2018 @ 10:55:
[...]

Ik begrijp wat je bedoelt, maar volgens mij is dat maar bij één vraag het geval toch? Namelijk de voorbeelden wat betreft gebruiksgemak. Je hebt gelijk dat enkele van de genoemde voordelen ook gelden voor bepaalde benzine/diesel/hybride auto's. Een automaat slaat ook niet af en veel moderne auto's hebben een slim start-stop-systeem waarbij de motor automatisch uitschakelt als je stilstaat. Regeneratie bij remmen hebben hybride auto's met accu ook, maar remmen+regeneratie door het gas los te laten (one-pedal-driving) zover ik weet niet.
Echt remmen doet mijn hybride niet nee, slechts klein beetje. Maar dat is puur een software iets natuurlijk om op zijn minst volledig op de elektromotor te remmen (wat wel minder is dan een volledig elektrische auto kan remmen op de elektromotor).

Maar gezien ik niet er zelf bekend mee ben, is dat nou echt een significant verschil? Voor lichte remacties kan ik me voorstellen dat mensen het wat rustiger vinden rijden met één pedaal, maar voor de harde remacties moet je toch nog steeds een rempedaal hebben? Het lijkt mij immers niet dat als je gaspedaal loslaat hij anders een noodstop maakt. Dan zou je ook niet kunnen remmen zolang de cruisecontrol erop staat.

Door Tweakers user Yucon, vrijdag 2 februari 2018 20:05

Ingevuld. Het aspect dat ik mis is in hoeverre fabrikanten de lagere onderhoudskosten gaan gunnen aan de eigenaren. Dat er minder kapot kan en waarschijnlijk minder onderhoud nodig is geloof ik wel, maar ik denk ook dat men zal proberen in ieder geval de eerste tien jaar het zo lastig mogelijk te maken het onderhoud goedkoper uit te laten voeren. En met name door het combineren met het zelfrijdende aspect wordt het erg lastig of simpelweg verboden om naar de dorpsgarage om de hoek te gaan. Dat geeft de fabrikant via de dealers vrijwel de vrije hand om de kostprijs van onderhoud naar een kunstmatig gekozen niveau net onder dat van een brandstofauto op te schroeven.

Je ziet hetzelfde effect terug bij de beprijzing van snellaad-stations. Die is ook opgebouwd als 'benzine kost x euro, dus een gelijke hoeveelheid stroom mag ongeveer even duur zijn'

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 februari 2018 20:49]


Door Tweakers user Lamarrr, zaterdag 3 februari 2018 11:04

Heb je lijst ingevuld. Rij zelf een A3 e-tron (ja, ik laad hem ook op en probeer er efficient gebruik van te maken) en elke keer als de accu leeg is en de benzine motor weer aanpruttelt is het weer even jammer. Elektrisch rijden is gewoon zoveel comfortabeler en rustiger.

Wat ik persoonlijk erg interessant vind, en wat naar mijn mening in het algemeen ook erg onderbelicht blijft, is wat de daadwerkelijke impact is op het milieu van het produceren het afbreken van de accu's.

Door Tweakers user Yucon, zaterdag 3 februari 2018 11:39

Ben je eigenlijk ook iets van onderbouwde schattingen tegengekomen over de restwaarde van bijvoorbeeld een nu nieuwe ioniq in 2023 met 120k op de klok? Misschien ligt daar zelfs een aardige overheidrol.. garanderen dat de restwaarde indien in goede staat minimaal een x bedrag is. Dat zorgt dat mensen niet zo met een te worst case scenario rekening houden.

Door Tweakers user Crazy-, zaterdag 3 februari 2018 11:44

Ingevuld hoor! Interessant

Door Tweakers user mavamal, zaterdag 3 februari 2018 12:59

Ik heb de calculator nog eens ingevuld, om nou het verschil te zien tussen mijn eigen (zuinige, 2e hands auto) en een nieuwe Nissan Leaf. Verzekering: +€70 per maand. MRB: -46 per kwartaal.
Zonder afschrijving is mijn eigen auto 9 euro goedkoper in het eerste jaar, en dat verschil blijft tussen de 7 en 9 euro afhankelijk van de afronding.

Conclusie: Als je op het juiste moment, een goede 2e hands koopt is dat altijd goedkoper dan een nieuwe auto, hoeveel zuiniger die ook is.
(tenzij je meer kilometers gaat maken, ik zit kennelijk net onder het crossoverpunt van super98 en elektriek)

Door Tweakers user databeestje, zaterdag 3 februari 2018 17:59

Yero schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 11:55:
[...]

Dat is trouwens een mooie rekenmodule! :) Daar zal ik een verwijzing naar maken als je dat goed vindt.
Prima! Daar heb ik hem ook voor gemaakt, omdat het continue doorrekenen tussen verschillende auto's snel oud wordt.
mavamal schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 12:59:
Conclusie: Als je op het juiste moment, een goede 2e hands koopt is dat altijd goedkoper dan een nieuwe auto, hoeveel zuiniger die ook is.
(tenzij je meer kilometers gaat maken, ik zit kennelijk net onder het crossoverpunt van super98 en elektriek)
Correct, in mijn geval was de inruil een Peugeot 206 SW 2.0 diesel die wat diesel lekte, al eens over een fietser was gereden (voor dat ik hem kocht) en een kapotte achteras had bij aanschaf. Na het vervangen van een draagarm rechtsvoor omdat de rubbers door de motorolie opgevreten waren was het goed. Hij moest weg.

Pluspunt van een EV, ook 8 jaar oud nog geen olie vlekken op de oprit :8
Mijn elektrische auto was 2e hands, en dan komen vergelijkingen meteen heel anders uit. Voor 7000 euro een andere 2ehands diesel, of voor 10k euro een elektrische en direct 80 euro/maand besparen.
Lamarrr schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 11:04:
Wat ik persoonlijk erg interessant vind, en wat naar mijn mening in het algemeen ook erg onderbelicht blijft, is wat de daadwerkelijke impact is op het milieu van het produceren het afbreken van de accu's.
Vooralsnog is de spoeling vrij dun, maar van de sloopmarkt worden 2e hands accu's gretig opgekocht voor energieopslag oplossingen, hobbyisten maar ook voor vervanging van kapotte accu's (net als bv een versnellingsbak).

Als de capaciteit niet genoeg is voor een auto is het nog steeds ruim genoeg voor gebruik in energieopslag. Zeker met de toename van de energiedichtheid gaat ook de consumptie van grondstoffen achteruit, omdat je er minder nodig hebt.
Sissors schreef op vrijdag 2 februari 2018 @ 18:02:
[...]

Maar gezien ik niet er zelf bekend mee ben, is dat nou echt een significant verschil? Voor lichte remacties kan ik me voorstellen dat mensen het wat rustiger vinden rijden met één pedaal, maar voor de harde remacties moet je toch nog steeds een rempedaal hebben? Het lijkt mij immers niet dat als je gaspedaal loslaat hij anders een noodstop maakt. Dan zou je ook niet kunnen remmen zolang de cruisecontrol erop staat.
Je kan het beter vergelijken met een diesel in dat opzicht, die kan je remmen op de motor. Het grote verschil is dat je maar 1 versnelling hebt, dus is zowel accelleratie als decelleratie volledig constant. Dus zonder schokken. Voor het gewone meerijden met het verkeer is het zo verschrikkelijk makkelijk om de snelheid met 1 voet te regelen. In een conventionele automaat die uit rolt *moet* je remmen, dat is gewoon irritant.

Het tussen accellereren is ook top, je hebt gewoon altijd direct vermogen, geen terugschakelen, geen toerenbereik, geen drama. Mijn vrouw rijdt tegenwoordig ook gewoon auto's bij het stoplicht eruit, dat doet ze met haar eigen auto niet, want schakelen en benzine.

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 3 februari 2018 18:32

In de file kan ik het voordeel daarvan wel zien, maar in principe zou elke hybride (of auto waar remmen elektronisch gestuurd worden) dat ook kunnen.

En natuurlijk weet ik dat een elektrische auto hard kan accelereren, maar wat jij beschrijft kan natuurlijk elke automaat al. Oké hij schakelt terug, maar daar heb je verder geen last van (en mijn CVT hybride schakelt al niet terug), en als je wil trek je 90% van de mensen die handgeschakeld rijden eruit. Dat heeft meer met het stukje van niet handmatig schakelen te maken, en elektromotoren.

Door Tweakers user Yero, zaterdag 3 februari 2018 22:52

Sissors schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 18:32:
In de file kan ik het voordeel daarvan wel zien, maar in principe zou elke hybride (of auto waar remmen elektronisch gestuurd worden) dat ook kunnen. [..]
Ik denk dat je het echt moet ervaren. One-pedal-driving zou je ook kunnen vergelijken met de overgang van een handbak naar een automaat. In het begin onwennig en misschien zelfs ongemakkelijk, maar na een tijdje wil je niet meer terug. Niet meer continu hoeven te 'schakelen' met je voet tussen twee pedalen rijdt echt een stuk relaxter. Dat je dan ook nog eens gratis energie krijgt is een mooie bonus.
(niet iedereen vindt het overigens prettig, dus die optie is in veel auto's ook uit te schakelen of gematigder in te stellen)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.